Hyvä ulkosuomalaisjärjestö,
Hyvää ja menestyksekästä Uutta Vuotta!
Vuosi on alkanut Suomessa normaalisti talvisissa merkeissä, ja parhaillaankin Helsingissä sataa lunta. Lisäväriä Helsinkiin on tuonut muutaman päivän mittainen Lux-valotapahtuma, jonka aikana muun muassa Tuomiokirkko ja rautatieasema on valaistu näyttävästi värivaloilla ulkoa.
Perinteinen järjestökirje on lähdössä teille seuran toimistosta tämän viikon aikana. Perinteistä poiketen kirje lähtee nyt maailmalle sähköpostitse.
Normaaliin tapaan näin vuoden alussa on jälleen aika hakea järjestö- ja nuoriso- sekä tiedotusapurahoja. Hakemusten on oltava seurassa helmikuun lopussa. Tarvitsemme teiltä myös selvitykset aiemmasta seuran myöntämästä apurahasta. Suomi-koulujen toiminta-avustukset jaetaan tänä vuonna vain syksyllä, eli kaikki koulut hakevat avustusta vasta silloin.
Muistattehan maksaa jäsenmaksunne tälle vuodelle ja kehottaa muita liittymään Suomi-Seuraan. Tukenne on välttämätöntä toimintamme turvaamiseksi. Vain Suomi-Seura ry työskentelee ulkosuomalaisten puolesta Suomessa.
Parhain terveisin,
Suomi-Seura ry
Apurahojen hakuaika on jälleen
Ulkosuomalaisten järjestöjen kulttuuri- ja harrastustoimintaan sekä ulkosuomalaisten tiedotusvälineiden toimintaan voi jälleen hakea apurahoja..
Haettavana on myös nuorisoapurahoja, joilla tuetaan ulkosuomalaisia nuorisojärjestöjä ja
-hankkeita. Nuorisoapurahaa voi anoa hankkeisiin, hankintoihin ja eräin edellytyksin myös toimintaan.
Apurahojen hakuaika päättyy 28. helmikuuta, jolloin hakemusten on oltava perillä. Myöhästyneitä anomuksia ei käsitellä. Apurahojen hakuehdot ja -lomakkeet ovat Internet-sivuillamme www.suomi-seura.fi > apurahat. Tarvittaessa postitamme tai faksaamme lomakkeet hakuehtoineen. Lisätietoja saatte Suomi-Seuran toimistosta: puh. +358-9-684120, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Tätä seuraavan kerran järjestöt voivat hakea avustusta syyskuun 2013 loppuun mennessä. Tiedotusapurahoja myönnetään seuraavan kerran vasta keväällä 2014, ja niiden – kuten järjestöapurahojenkin – hakuaika päättyy silloin jälleen helmikuun lopussa.
Muistutamme samalla, että aiemmista apurahoista on toimitettava selvitykset Suomi-Seuraan, Uutta apurahaa ei makseta, ellei selvitystä edellisen käytöstä ole toimitettu.
Suomi-koulujen avustukset jaetaan vasta syksyllä
Opetushallitus ja Suomi-Seura ry ovat päättäneet, että vuodesta 2013 alkaen Suomi-koulujen toiminta-avustuksia jaetaan vain kerran vuodessa, ja tämä jako tapahtuu syksyllä. Toiminta-avustusta ei siis voi enää hakea tammikuussa, vaan kaikki Suomi-koulut hakevat toiminta-avustuksensa syksyllä, lukuvuodeksi kerrallaan.
Samalla muuttuu syksyn hakupäivämäärä. Lukuvuodeksi 2013 - 2014 haettavien avustusten hakuaika päättyy 30.9.2013.
Lisätietoja Suomi-koulujen avustuksista: www.suomi-seura.fi > Suomi-koulut tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Verkostot tukevat suomalaisten yritysten kansainvälistymistä
Lokakuisen ulkosuomalaisparlamentin istunnon yhteydessä järjestetty Verkostot ulkomailla – ulkosuomalaiset viennin voimavarana -keskustelutilaisuus kokosi suuren joukon ulkosuomalaisia ja suomalaisia yrittäjiä keskustelemaan mahdollisesta yhteistyöstä suomalaisten yritysten kansainvälistymispyrkimyksissä.
Tiedotamme Sutinoissa asiaan liittyvistä yhteistyökuvioista ja -tapahtumista. Ulkoasiainministeriön, Suomen Yrittäjien, Elinkeinoelämän keskusliiton, Kauppakamarin ja FinPron käynnistämä Team Finland -projekti on avaamassa nettisivujaan lähiaikoina. Lisäksi tarjolla on kaksi vastaavanlaista verkostoa:
Globaali FinnCham-verkosto kokoaa eri puolilla maailmaa toimivat kauppakamarit, kauppayhdistykset ja killat yhteen vahvistamaan suomalaisten yritysten kansainvälistymistä ja vientiponnisteluja. Lisätietoja: ww.finncham.fi, twitter.com/finncham, ww.linkedin.com/company/finncham/,
www.facebook.com/finncham.
Abonnet-palvelu: Helsingin seudun kauppakamari, kauppakamareiden kansainvälinen FinnCham-verkosto ja Abonnet Oy tarjoavat uudenlaisen tavan lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle verkon välityksellä. Käy tutustumassa palveluun ja asiantuntijaryhmiin tästä:
http://www.abonnet.com/finncham.php
Suomen Sillasta kaksi nettilehteä tänä vuonna
Suomi-Seura ry:n jäsenlehti Suomen Silta kokee alkaneena vuonna suuren muutoksen, kun kaksi numeroa, maaliskuussa ilmestyvä 2/2013 ja kesäkuussa ilmestyvä 4/2012, julkaistaan vain Internetissä näköislehtenä. Painettuna lehti ilmestyy neljä kertaa.
Muutokseen siirrytään pelkästään taloudellisista syistä. Jo viime vuonna jouduimme tekemään yhden kaksoisnumeron lehden valtiolta saaman tuen laskettua tuntuvasti.
Olemme hyvin pahoillamme tästä muutoksesta. Toivomme voivamme jatkaa lehden julkaisemista painettuna edes osittain tulevina vuosina, mutta sen mahdollistamiseksi tarvitsemme paljon lisää jäseniä ja muuta tukea.
Vetoamme siksi teihin, että pysyisitte jäseninä ja kertoisitte meistä sukulaisillenne ja tuttavillenne. Olemme jo 85 vuotta toimineet ulkosuomalaisten äänenä ja edunvalvojana Suomessa, ja meidän aloitteestamme perustettiin ulkosuomalaisparlamentti vuonna 1997. Kaikki ulkosuomalaisten asiat ovat meille äärettömän tärkeitä, ja seura on alusta asti toiminut pelkästään ulkosuomalaisia palvellakseen. Tuellanne voimme jatkaa työtä asioidenne ajajana Suomessa.
Ensimmäinen teatterileiri suomalaisille lapsille Britanniassa
Lontoon suomalainen teatteri ja Lontoon suomalainen merimieskirkko järjestävät ensimmäisen suomenkielisen teatterileirin Isossa-Britanniassa. Leiri järjestetään 8. ‐ 10.2.2013 Lontoon merimieskirkossa, osoitteessa 33 Albion Street, SE16 7HZ.
Leiri on tarkoitettu Isossa-Britanniassa asuville suomea puhuville 8 -18-vuotiaille lapsille
ja nuorille. Leirillä opitaan improvisoimaan, rakentamaan komediasketsi, ilmaisemaan liikkeellä
ja kertomaan tarinaa musiikilla. Ohjaajina toimivat Lontoon suomalaisen teatterin ohjaajat Niko Flang ja Suvi Eskola sekä teatterin näyttelijät.
Leirin idean kehitti Lontoon suomalaisten lasten äidinkielen säilymistä ja rapistumista tutkiva
Soile Pietikäinen. Syyskuussa Ison-Britannian Suomi-koulujen koulutuspäivillä leirin järjestämistä
kannatettiin yksimielisesti.
Suomi-Seura ry, Merimieskirkko ja Finn-Guild tukevat leiriä taloudellisesti.
Lisätietoja: Soile Pietikäinen, Kaksikielisyystutkija ja Lontoon suomalaisen teatterin varapuheenjohtaja, puhelin 07506 799 101, E-mail Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Facebook
http://www.facebook.com/events/194395257363692/
Varusmies- ja siviilipalvelus lyhenee 15 vuorokaudella
Varusmiespalvelus kestää tänä vuonna 165 päivää, eli 15 päivää vähemmän kuin vuonna 2012. Myös siviilipalvelusmiesten palvelusaika lyhenee, ja uusi palveluaika on 347 vuorokautta. Laki tulee voimaan 1.2.2013.
Palvelusajan lyhentäminen on osa puolustusvoimien säästöohjelmaa.
Ulkomailla asuvien asevelvollisuusasioista sekä naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta on tietoa osoitteessa www.puolustusvoimat (->varusmiehille)
Vuoden vaihde toi muutoksia verotukseen
Vuonna 2013 kaikkia arvonlisäverokantoja korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä lisää valtion verotuottoa 830 miljoonaa euroa. Myös vakuutusmaksuvero nousee prosenttiyksiköllä, mikä kasvattaa verotuottoa 30 miljoonaa euroa.
Yleinen arvonlisävero nousi vuoden vaihteessa 23 prosentista 24 prosenttiin ja ruuan, ravintolapalveluiden ja rehujen arvonlisävero nousi 13 prosentista 14 prosenttiin. Lääkkeiden, kirjojen, tilattujen lehtien, liikuntapalveluiden, henkilökuljetusten, majoituspalveluiden sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien arvonlisävero nousi 9 prosentista 10 prosenttiin.
Korotettua veroa peritään tavaroista ja palveluista, jotka luovutetaan ostajalle vuoden 2013 puolella. Jos tavarasta tai palvelusta maksetaan etukäteen, määräytyy arvonlisäverokanta ennakkomaksun maksupäivän perusteella.
Ansiotulojen verotus kiristyi
Valtion tuloveroasteikkoon tulee vuonna 2013 uusi progressioporras. Veroa peritään 100 000 euroa ylittävistä tuloista 31,75 %. Vuonna 2012 ylin porras oli 70 300 euron kohdalla. Kaikista sen ylittävistä tuloista valtion tulovero on ollut 29,75 %. Uusi yli 100 000 euron tulojen progressioporras koskee noin 50 000 tulonsaajaa, ja sen arvioidaan tuovan valtiolle verotuottoja 30 miljoonaa euroa.
Muilta osin valtion tuloveroasteikko säilyy vuonna 2013 ennallaan, joten ansiotulojen nouseminen kiristää progressiivisen tuloveroasteikon mukaan määräytyvää verotusta.
Kaikkein pienimpien tulojen verotusta kevennetään hieman nostamalla kunnallisverotuksen perusvähennystä 2 850 eurosta 2 880 euroon. Verosta tehtävän työtulovähennyksen enimmäismäärää korotetaan 945 eurosta 970 euroon. Sekä perusvähennys että työtulovähennys ovat tulosidonnaisia ja painottuvat pieniin tuloihin.
Eläketuloille uusi lisävero
Yli 45 000 euron eläkettä saaville tulee oma eläketulon lisävero, joka on 6 prosenttia eläketulon 45 000 euroa ylittävästä osasta. Eläketulon lisäveron arvioidaan kohdistuvan 45 000 eläkeläiseen, ja veron tuotoksi arvioidaan 50 miljoonaa euroa. Eläketulon lisävero koskee vain eläketuloja. Eläkeläisen palkkatuloista ei sitä peritä.
Yli miljoonan euron perinnöille ja lahjoille väliaikainen kiristys
Perintö- ja lahjaveroasteikkoon tulee vuosille 2013 - 2015 ylimääräinen veroporras 1 000 000 euroa ylittävälle osalle perintöosaa tai lahjaa. Korotus on kolme prosenttiyksikköä. Yli miljoonan euron perinnöstä tai lahjasta menevä vero on vuosina 2013 - 2015 I veroluokassa 19 prosenttia ja II veroluokassa 35 prosenttia.
Vakuutuslahjat verolle
Säästöhenkivakuutuksen avulla on voinut siirtää lähisukulaisille 8 500 euroa verovapaasti kerran kolmessa vuodessa, mutta tämä etuus poistuu. Vuodesta 2013 alkaen lahjana verotetaan vakuutussijoituksen pääoma, joka maksetaan vakuutetun lähiomaiselle. Vakuutukselle kertynyt tuotto verotetaan saajan pääomatulona. Jos vakuutussuoritus maksetaan muulle kuin lähisukulaiselle edunsaajamääräyksen nojalla, on koko maksettu vakuutussuoritus saajan pääomatuloa.
Yleisradiovero
Vuoden 2013 alusta alkaen uusi yleisradiovero korvaa aiemman televisiomaksun. Vuonna 2012 televisiomaksu oli 252 euroa, ja se perittiin vain niiltä, joilla oli televisiovastaanotin.
Yleisradioveroa maksavat kaikki Suomessa yleisesti verovelvolliset henkilöt, jotka ovat täyttäneet vuoden loppuun mennessä 18 vuotta. Yleisradiovero on henkilökohtainen eikä talouskohtainen, kuten televisiomaksu oli.
Henkilöiden yleisradiovero on 50 - 140 euroa tuloista riippuen. Veron määrä on 0,68 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojen yhteismäärästä. Alle 50 euron veroa ei peritä, joten yleisradioveroa joutuvat maksamaan ne, joiden puhtaiden ansio- ja pääomatulojen määrä on vähintään 7 353 euroa. Enimmäismäärän 140 euroa maksavat ne, joiden vuositulot ovat vähintään 20 588 euroa. Yleisradiovero otetaan huomioon määrättäessä henkilöille ennakonpidätysprosentteja vuodelle 2013.
Yleisradioveroa maksavat myös osakeyhtiöt ja muut yhteisöt 140 - 3 000 euroa. Henkilöyhtiöt eivät maksa yleisradioveroa. Liiketoimintaa harjoittamattomat yhteisöt jäävät veron ulkopuolelle.
Asuntokaupan varainsiirtovero nousee
Asunto-osakkeen kauppahinnasta maksettava varainsiirtovero nousee 1,6 prosentista 2 prosenttiin. Samassa yhteydessä muuttuu myös veropohja, jonka mukaan varainsiirtovero lasketaan. Muutokset tulevat voimaan 1.3.2013 alkaen. Sen jälkeen tehdyissä asuntokaupoissa kauppahinnan lisäksi vero on maksettava myös huoneiston osuudesta yhtiön velkaan, jos osakkaalla on oikeus tai velvollisuus maksaa osuutensa yhtiön velasta.
Asuntolainojen korkovähennys pienenee
Vakituiseen asuntoon kohdistuvan velan korkojen vähennyskelpoinen osuus laskee 80 prosenttiin vuonna 2013. Vuonna 2012 vähennyskelpoinen osuus asuntolainan koroista oli 85 prosenttia.
Kotitalousvähennys myös ulkomailla tehdystä työstä
Koska verotuksessa ei saa suosia suomalaisia yrityksiä muiden EU ja ETA-maiden yrityksiin verrattuna, on lakia muutettu niin, että Suomeen veronsa maksava saa vähentää myös ulkomaalaiselle yritykselle ulkomailla tehdystä työstä maksamansa työkorvauksen. Edellytyksenä on, että ulkomaalainen yritys on merkitty Suomen ennakkoperintärekisteriin tai oman maansa vastaavaan rekisteriin.
Jos vastaavaa rekisteriä ei ole yrityksen kotimaassa, on vähennystä vaativan esitettävä vähennyksensä perusteeksi yrityksen kotimaan viranomaisen todistuksen siitä, että yritys on maksanut veronsa ja antanut säädetyt veroilmoitukset.
Muutoksia Kelan etuuksiin vuonna 2013
Vuosi 2013 tuo merkittäviä muutoksia moniin Kelan maksamiin etuuksiin, etenkin sairausvakuutukseen ja työttömyysturvaan.
Kansaneläkeindeksiin sidottuja Kelan etuuksia korotetaan vuonna 2013 eri tavoin. Kansaneläkeindeksin tarkistuksen perusteella etuuksia korotetaan 2,8 %. Lisäksi tiettyihin etuuksiin tehdään ylimääräinen 0,7 %:n korotus, jonka tavoitteena on kompensoida arvonlisäverokannan nousua. Lapsilisiin ei tule vuonna 2013 indeksikorotusta.
Muutoksia lääkekorvauksiin
Sairausvakuutus korvaa osan asiakkaalle määrätyn lääkkeen kustannuksista perus- tai erityiskorvauksena. Helmikuun 2013 alusta lähtien lääkkeiden peruskorvaus alenee nykyisestä 42 %:sta 35 %:iin ja alempi erityiskorvaus 72 %:sta 65 %:iin Ylempi erityiskorvaus (100 %) säilyy ennallaan.
Sen sijaan asiakkaan lääkekustannusten vuotuinen omavastuuosuus (ns. lääkekatto) alenee 670 euroon. Omavastuuosuuden täytyttyä asiakas maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 1,50 euroa ostokertaa kohti.
Muutoksia yksityisen hoidon Kela-korvauksiin
Yksityisen sairaanhoidon korvauksissa siirrytään uuteen korvausjärjestelmään vuoden 2013 alussa. Prosenttiosuuksiin perustuvasta korvauksesta luovutaan, ja Kela vahvistaa lääkärin- ja hammaslääkärinpalkkioille sekä tutkimuksille ja hoidoille taksan. Potilaalle maksettava korvaus on taksan suuruinen.
Laboratorio- ja radiologisia tutkimuksia lukuun ottamatta korvaustaso säilyy ennallaan. Korvausten määrät ovat nähtävissä verkossa 1.1.2013 alkaen osoitteessa www.kela.fi/taksat.
Uudistuksessa luovutaan tutkimuksen ja hoidon yhteydessä perittävästä 13,46 euron kiinteästä omavastuusta.
Sairausvakuutusmaksuihin muutoksia
Vakuutettujen sairaanhoitomaksu on 1,3 % kunnallisveron alaisesta ansiotulosta. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,47 %. Molemmat maksut nousevat 0,08 prosenttiyksikköä vuodesta 2012.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on 2,04 % ja palkansaajien sekä yrittäjien päivärahamaksu on 0,74 % palkasta tai työtulosta. Molemmat maksut laskevat 0,08 prosenttiyksikköä vuodesta 2012.
Korotuksia perhe-etuuksiin
Äitiys-, isyys- ja vanhempainrahan vähimmäismääriin tehdään 3,5 %:n korotus. Minimipäiväraha nousee 22,96 eurosta 23,77 euroon päivässä. Kela korottaa vähimmäismääräiset päivärahat ilman hakemusta 1.1.2013 alkaen.
Vuonna 2013 alkavien, työtuloihin perustuvien vanhempainpäivärahojen tulorajat tarkistetaan palkkakertoimella, joka korottaa työtuloihin perustuvia vanhempainpäivärahoja 2,8 %. Vuoden 2013 palkkakerroin ei kuitenkaan korota niitä työtuloihin perustuvia vanhempainpäivärahoja, joita on alettu maksaa ennen vuodenvaihdetta.
Lapsilisiin ei tule korotuksia vuosina 2013 – 2015. Lapsilisien indeksitarkastukset tehdään seuraavan kerran vuonna 2016.
Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tukeen tulee 2,8 %:n korotus. Kela korottaa etuudet ilman hakemusta 1.1.2013 lukien.
Alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettava kotihoidon tuen hoitoraha nousee 327,46 eurosta 336,67 euroon kuukaudessa. Perheen toisesta alle 3-vuotiaasta maksetaan 100,79 euroa ja kustakin muusta alle kouluikäisistä 64,77 euroa. Kotihoidon tukeen kuuluu myös perheen tuloista riippuva hoitolisä, joka on enintään 180,17 euroa.
Yksityisen hoidon tuen hoitoraha nousee vuoden alussa 171,40 euroon lasta kohden.
Osittainen hoitoraha korottuu 96,41 euroon kuukaudessa.
Elatustuki ja elatusapu ovat sidottuja elinkustannusindeksiin, joka nousee 1.1.2013 alkaen 2,63 %. Elatustuki on ensi vuoden alusta 151,85 euroa lapsesta kuukaudessa. Kela korottaa maksussa olevia elatustukia automaattisesti. Elatusvelvollisen tulee maksaa korotettua elatusapua 1.1.2013 alkaen. Myös elatusapuvelan maksuvapautuksen tulorajat muuttuvat indeksikorotuksen verran.
Työttömyysturvaan muutoksia
Työttömän perusturvaan tehdään 3,5 %:n korotus. Vuonna 2013 täysi peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat 32,46 e/pv eli noin 698 e/kk. Tästä menee kuitenkin veroa 20 %, joten perusturvan varassa elävä työtön saa noin 558 euroa.
Vuonna 2013 puolison tulot eivät enää vähennä työmarkkinatuen tai kotoutumistuen määrää. Niiden työttömien työnhakijoiden, joiden työmarkkinatuki tai kotoutumistuki on hylätty puolison tulojen vuoksi tai jotka eivät ole hakeneet tukea tästä syystä, pitää tehdä uusi hakemus.
Ne työmarkkinatukipäätökset, joissa puolison tuet ovat vähentäneet tuen määrää, korotetaan Kelassa automaattisesti, eikä uutta hakemusta tarvita.
Lomakorvauksien jaksotuksesta luovutaan vuoden 2013 alussa. Työttömyysetuuksia aletaan maksaa heti työttömyyden alettua siten, etteivät loppupalkassa maksetut lomakorvaukset enää vaikuta maksamisen alkamiseen.
Pitkäaikaistyöttömien työllistymistä tuetaan määräaikaisella työllistymisrahakokeilulla. Työmarkkinatuki maksetaan työllistymisrahana ensimmäisen työssäolokuukauden ajalta pitkäaikaistyöttömälle henkilölle, joka ottaa vastaan vähintään 3 kuukautta kestävän työn.
Työllistymisrahaa voidaan maksaa myös osa-aikaisen työn alussa. Kolmivuotinen kokeilu toteutetaan kuntakokeiluun osallistuvilla paikkakunnilla. Työllistymisraha haetaan työ- ja elinkeinotoimistosta, joka myös tutkii sen saamisen edellytykset.
Vammaistukiin korotuksia
Veteraanilisään tehdään 50 euron tasokorotus, jolloin se on vuoden 2013 alusta 104,42 euroa kuukaudessa.
Keliakiaa sairastaville maksettavan ruokavaliokorvauksen määrä nousee 21 eurosta 23,60 euroon kuukaudessa.
Alle 16-vuotiaan ja 16 vuotta täyttäneen vammaistuet sekä eläkettä saavan hoitotuki nousevat 3,5 %. Vammaistuen uudet määrät ovat: perusvammaistuki 92,31 e/kk, korotettu vammaistuki 215,40 e/kk ja ylin vammaistuki 417,68 e/kk. Eläkettä saavan hoitotuen uudet määrät ovat: perushoitotuki 61,83 e/kk, korotettu hoitotuki 153,91 e/kk ja ylin hoitotuki 325,46 e/kk.
Kelan eläkkeet nousevat
Kansaneläke, takuueläke ja perhe-eläke nousevat 3,5 %. Indeksikorotukset tehdään automaattisesti ilman hakemusta.
Täysi takuueläke nousee 25,09 euroa eli 738,82 euroon kuukaudessa. Tämä on Suomessa asuvan henkilön vähimmäiseläkkeen bruttomäärä vuonna 2013. Takuueläkkeestä vähennetään henkilön kaikki muut eläkkeet, eikä sitä saa lainkaan, kun muut eläkkeet yhteensä tuovat lähes saman vähimmäisturvan.
Täysi kansaneläke yksin asuvalle henkilölle nousee 21,39 euroa eli 630,02 euroon kuukaudessa. Parisuhteessa olevan täysi kansaneläke nousee 18,98 euroa eli 558,83 euroon kuukaudessa.
Lesken alkueläke on ensi vuonna 324,93 euroa kuukaudessa. Lasta huoltavan lesken jatkoeläkkeen täysi määrä vastaa kansaneläkettä. Lapsen perhe-eläkkeen perusmäärä nousee 59,79 euroon kuukaudessa.
Eläkkeensaajan asumistuen tulorajat korottuvat kansaneläkeindeksin nousua vastaavasti 2,8 %, ja hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärät nousevat asumismenojen nousua vastaavasti 3,8 %.
Vesi-, lämmitys- ja omakotitalon kunnossapitomenot (ns. hoitomenonormit) nousevat vastaten keskimääräistä kustannusten nousua. Lämmitysnormi nousee kaikissa kuntaryhmissä 0,04 e/kk neliötä kohden. Vesinormi nousee 2,63 euroa ja se on henkilöä kohden 27,15 e/kk. Omakotitalon kunnossapitonormi nousee kansaneläkeindeksillä 40,59 euroon kuukaudessa. Korotukset otetaan huomioon seuraavassa asumistuen tarkistuksessa.
Kelan etuudet numeroina 2013 (pdf)
www.kela.fi/lapsiperhe
www.kela.fi/asumistuki
www.kela.fi/tyottomyys
www.kela.fi/sairastaminen
www.kela.fi/kuntoutus
www.kela.fi/vammaistuet
www.kela.fi/elakkeet
www.kela.fi/tyoterveys
www.kela.fi/tyoterveys
Vuodenvaihteen 2012 — 2013 muutokset hallinnossa
Useiden valtionhallinnon organisaatioiden nimi, toimipaikkojen lukumäärä ja/tai tehtävät muuttuivat vuodenvaihteessa.
- Kilpailuvirasto ja kuluttajavirasto yhdistyivät kilpailu- ja kuluttajavirastoksi.
- Tullihallituksesta, sen alaisista viidestä tullipiiristä ja tullilaboratoriosta muodostui yksi Tulli-niminen viranomainen.
- TE-toimiston palvelut uudistuivat, ja vuoden 2013 alusta lähtien TE-toimiston palvelut ovat nimeltään työ- ja elinkeinopalveluja (TE-palveluja). Uudistuksen myötä koko Suomessa on tarjolla entistä monipuolisemmat ja selkeämmät TE-palvelut henkilö- ja yritysasiakkaille. TE-palvelut järjestetään asiakkaiden palvelutarpeiden mukaisesti. Palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan. TE-palveluissa keskitytään tukemaan työnhakijoiden nopeaa työllistymistä, parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja turvaamaan yritysten toimintaedellytyksiä. TE-palvelut on myös ensiaskel yrittäjyyteen. TE-palvelujen tarjonnasta vastaa 15 alueellista TE-toimistoa, joilla on noin 120 toimipaikkaa
- työ- ja elinkeinoministeriön Mol.fi-verkkopalvelu uudistuu kokonaisuudessaan sisällöltään ja ilmeeltään vuoden 2013 keväällä. Uudesta verkkopalvelusta löytyvät tutut ja asteittain laajenevat sähköiset asiointipalvelut sekä runsaasti ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa muun muassa rekrytoinnista, työnhausta, koulutuksesta, ammatinvalinnasta ja urasuunnittelusta sekä yrittäjyydestä.
Vuoden alussa kymmenen kuntien yhdistymistä
Vuoden 2013 alussa tapahtui 10 kuntien yhdistymistä. Liitoksista neljä on monikuntaliitoksia, joissa on osallisena enemmän kuin kaksi kuntaa. Kuntien lukumäärä vähenee liitosten myötä 336:sta 320:een.
Vuoden 2013 alusta toteutuivat seuraavat kuntaliitokset:
- Alavus - Töysä => Alavus
- Kitee - Kesälahti => Kitee
- Kuopio - Nilsiä => Kuopio
- Lohja - Karjalohja - Nummi-Pusula => Lohja
- Mikkeli - Ristiina – Suomenniemi => Mikkeli
- Oulu - Haukipudas - Kiiminki - Oulunsalo - Yli-Ii => Oulu
- Raahe – Vihanti => Raahe
- Sastamala – Kiikoinen => Sastamala
- Savonlinna - Kerimäki - Punkaharju => Savonlinna
- Vaasa – Vähäkyrö => Vaasa
Tietoa Suomen kuntarakenteen muutoksesta sekä kuntajakoselvitysten ja kuntaliitosten toteuttamisesta: www.kunnat.net
Nuorisotakuu astui voimaan vuoden alussa
Nuorisotakuu astui voimaan vuoden vaihteessa. Nuorisotakuu varmistaa, että nuoret löytävät tien koulutukseen ja työhön ja pääsevät siten osalliseksi yhteiskuntaan, valtiovarainministeriö tiedottaa yhdessä työ- ja elinkeino-, sosiaali- ja terveys- sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Yhteiskuntatakuu on kirjattu yhdeksi nykyisen hallituksen kärkihankkeeksi.
Takuulla tarjotaan koulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta.
Vuosittain noin 4 000 nuorta jää peruskoulun jälkeen ilman koulutuspaikkaa. Lisäksi 25 prosenttia keskeyttää ammatillisen koulutuksen ja noin 10 prosenttia lukion. Näin ollen jokaisesta ikäluokasta 15 prosenttia jää vaille toisen asteen tutkintoa.
Pelkän perusasteen varassa on 20 - 29-vuotiaista noin 110 000. Alle 29-vuotiaita työttömiä on noin 55 000. Kokonaan työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien kouluttamattomien nuorten määrä on selvitysten mukaan noin 40 000.
http://www.nuorisotakuu.fi
Vanhuspalvelulaki voimaan heinäkuussa
Vanhuspalvelulaki astuu voimaan heinäkuussa 2013. Lain tavoitteena on varmistaa, että iäkkäät ihmiset saavat yksilöllistä tarpeittensa mukaista hoitoa ja huolenpitoa yhdenvertaisesti koko Suomessa laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen avulla.
Kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia. Pitkäaikaishoito voidaan toteuttaa laitoshoitona vain silloin, kun siihen on lääketieteelliset perusteet tai se on iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten perusteltua. Hoitojärjestelyn pysyvyys on turvattava.
Pitkäaikaishoidossa oleville henkilöille on järjestettävä mahdollisuus sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja mielekkääseen toimintaan. Iäkkäille avio- ja avopuolisoille on järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä.
Palvelutarve on selvitettävä monipuolisesti ja viivytyksettä, ja palvelut järjestettävä kolmessa kuukaudessa. Iäkkäälle henkilölle on nimettävä vastuutyöntekijä, jos hän tarvitsee apua palvelujen toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa.
www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1847332#fi
Ajoneuvovero muuttuu päästöpainotteiseksi
Ajoneuvoveron perusvero nousi alusta. Muutos nostaa keskipäästöisen auton perusveroa noin 50 euroa vuodessa. Ajoneuvoveron perusvero määräytyy auton valmistajan ilmoittaman hiilidioksidi- eli CO2-päästöjen mukaan. Mikäli tietoa ei ole ilmoitettu, verotetaan autoa sen kokonaismassan mukaisesti.
Veron noston tarkoituksena on kannustaa valitsemaan mahdollisimman vähän polttoainetta kuluttavia automalleja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja energian säästämiseksi.
www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/1990/ajoneuvoveron_perusveroon_korotus
Suomi-Seuran intensiivinen suomen kielen kurssi 2013
Suomi-Seura ry järjestää intensiivisen suomen kielen kurssin 15. - 26.7.2013 Laajasalon opistossa Helsingissä. Kurssi sopii mainiosti ulkosuomalaisille ja/tai heidän puolisoilleen, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen.
Kurssilla opetetaan suomen kieltä 50 tuntia kolmessa eri tasoryhmässä (alkeis- ja keskiryhmä sekä edistyneet).
Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja ja vapaa-ajanohjelmaa. Luennot pidetään englanniksi, ja toinen opetuskieli on englanti, joten riittävä englannin taito on tarpeen.
Kurssin hinta on Suomi-Seura ry:n jäsenille 900 €, muille 940 €. Hinta sisältää majoituksen 2 hengen huoneessa täysihoidolla.
Lisätietoja: www.suomi-seura.fi (> Seminaarit ja kurssit), Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. +358-9-6841210.
Intensive Finnish Language Course 2013
Suomi-Seura ry/The Finland Society will organize an Intensive Finnish Language Course on
July 15 - 26, 2013 (arrival on Sunday, July 14). The course will be held at Laajasalo Folk High School, which is located in a suburb of Helsinki, about 9 kilometers from the center of Helsinki. There are good and rapid connections between the Laajasalo Folk High School and the city.
The Seminar fee is 900 euros for members (940 euros for non-members), which covers tuition, room (double occupancy) and board, the study book and some free-time programme.
The course is primarily for descendants of Finnish emigrants who are planning to move to Finland. The foreign spouses of expatriate Finns may also attend the course. Students should be over 18 years of age and preferably under 45 years old.
Knowledge of Finnish is not required. The language of instruction is English. Consequently, a sufficient knowledge of English is necessary.
Finnish (50 lessons) will be taught in small groups at three levels: beginners, intermediate and advanced. Lectures (in English) give the participants information on various aspects of Finnishness and information about moving to Finland and advice in job hunting in Finland.
Additional information on the Finland Society website www.suomi-seura.fi – Seminars and Courses and from Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., tel. +358-9-6841210.
Ulkosuomalaisten nuorten leiri Rautavaaralla
Metsäkartanon nuorisokeskus järjestää kesäleirin 13 - 16-vuotiaille ulkosuomalaisille Rautavaaralla 13. – 21.7.2013.
Viikon aikana nuoret pääsevät nauttimaan Suomen kesästä monipuolisten aktiviteettien kautta.
Leiriohjelma sisältää urheilua, käsitöitä, luontoaktiviteetteja sekä perehtymistä suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen.
Osallistumismaksu on 465 €, johon sisältyy majoitus, täysihoito, leiriohjelma ja Metsäkartanon ohjaaja koko leirin ajan.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tel +358 40 839 6350
www.metsakartano.com
Metsäkartano
Metsäkartanontie 700
73901 Rautavaara
Eläkepäiviksi ulkomaille -infopäivä Suomi-Seurassa
Suomi-Seura ry järjestää Eläkepäiviksi ulkomaille -infopäivän perjantaina 25. tammikuuta 2013 seuran tiloissa Helsingissä. Infopäivänä Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna eläkepäiviksi ulkomaille muuttajille ja muuttoa suunnitteleville kello 10 – 14. Päivän ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä asioista.
Tietoiskujen aikataulu:
klo 10:15 Sosiaaliturva ulkomailla asumisen tai väliaikaisen oleskelun aikana
klo 11:15 Verosopimusten vaikutus eläkkeiden verotukseen
klo 13:00 Ulkomaille matkustaminen / Suomi-Seuran Matkatoimisto
Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin muuttajan oppaisiin ja materiaaleihin.
Tilaisuuden hinta on Suomi-Seuran jäsenille 50 euroa ja muille 70 euroa, hinta sisältää aamupalan, tietoiskut ja Eläkepäiviksi ulkomaille -oppaan.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Suomi-Seuran neuvontapalvelu, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 09-6841210.
Paluumuuttajien info- ja keskustelutilaisuus
Suomi-Seura ry järjestää paluumuuttajien info- ja keskustelutilaisuuden Suomi-Seurassa maanantaina 3. kesäkuuta 2013 kello 14 – 18.
Tilaisuudessa Suomeen palanneet voivat kertoa kokemuksiaan ja keskustella tärkeiksi kokemistaan asioista sekä saada apua paluumuutossa ilmenneisiin ongelmiin. Tilaisuus on maksuton.
Tilaisuus järjestetään Suomi-Seuran tiloissa osoitteessa Mariankatu 8, 00170 Helsinki (3. krs).
Lisätietoa ja ilmoittautumiset
Suomi-Seuran neuvontapalvelu: puh. 09-6841210, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.suomi-seura.fi'
Paluumuuttajan infopäivä järjestetään 23. elokuuta 2013 kello 10-14.
Yhteyksiä Kiinassa toimiviin matkatoimistoihin etsitään
Suomi-Seura ry on tehnyt matkoja ulkomaille vuodesta 1959, aluksi charter-koneilla, myöhemmin laajemmin. Vuodesta 1997 matkatoiminta yhtiöitettiin osakeyhtiöksi, jonka Suomi-Seura ry omistaa kokonaan.
Pyydämme apuanne matkatoimistomme kontaktien laajentamisessa. Se on meidän kaikkien etu, Suomen, Suomi-Seuran ja ulkosuomalaisten etu.
Suomi-Seuran Matkat on laajentamassa toimintaansa ja suunnittelemassa Suomea kauttakulkupaikkanaan käyttävien matkailijoiden palvelemista heidän välilaskujensa aikana. Lisäksi matkatoimisto haluaa tarjota heille Euroopan-matkoja Suomen-vierailujen yhteydessä.
Onko teillä suhteita Kiinassa toimiviin matkatoimistoihin, jotka myyvät Kiinassa Euroopan-matkoja?
Ota yhteyttä matkatoimistomme johtajaan: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Muistathan maksaa jäsenmaksusi?
Muistathan maksaa jäsenmaksusi vuodelle 2013. Vuonna 2013 pääjäsenen jäsenmaksu on 28 euroa ja samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen jäsenmaksu 14 euroa. Jäsenmaksullasi saat Suomen Silta -lehden, palvelumme ja muita jäsenetuja.
Valuuttamääräisen jäsenmaksun suuruuden saat selville ottamalla yhteyttä edustajaamme a.o. maassa tai Suomi-Seurasta jäsensihteeri Pirkko Häggmanilta (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).
Järjestöjen jäsenmaksut 2013:
Suomi-Seuran jäsenenä olevien järjestöjen jäsenmaksut ovat vuonna 2013:
alle 100 jäsentä 90 euroa
100-499 jäsentä 150 euroa
500-999 jäsentä 300 euroa
yli 1 000 jäsentä 450 euroa
Muistattehan, että jäseninä olevat järjestöt, joilla on kirjasto, saavat vuodessa 20 lahjoituskirjaa Suomi-Seurasta.
Jäsenmaksunne on ehdottoman tarpeellinen niin Suomi-Seura ry:n kuin ulkosuomalaisparlamentin työn turvaamiseksi. Muistutamme, että ulkosuomalaisparlamentilla ei ole omaa rahoitusta.
Vain Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti ajavat ulkosuomalaisten asioita Suomessa.
Kansainvälisen työn neuvottelupäivät Kuopiossa Kirkkopäivien yhteydessä
Kansainvälisen työn neuvottelupäivät järjestetään 16.- 17.5.2013 Kuopiossa Kirkkopäivien yhteydessä. Neuvottelupäivien teema on Ystävät yli rajojen - nuorissa on tulevaisuus
Sinä vastuunkantaja! Työskenteletkö kansainvälisten tehtävien parissa? Pohditko, miten nuoret tulevaisuuden tekijät pääsisivät vielä paremmin osallistumaan työalasi kansainvälisten asioiden suunnitteluun, toimintaan ja päättämiseen?
Vaihtoehtoja erilaisten rajojen ylittämiseen ja ystävyyden rakentamiseen on runsaasti. Neuvottelupäivien tarkoituksena on pohtia eri näkökulmista kirkon kansainvälistä työtä tänään ja tulevaisuudessa. Neuvottelupäiville kutsutaan myös nuoria ystäviä ympäri maailmaa rakentamaan ystävyyttä musiikin keinoin. Kutsuthan mukaasi myös oman seurakuntasi nuoria vastuunkantajia!
Osallistumismaksu: 20 €
Majoitus ja ruokailu omalla kustannuksella. Huom! Kirkkopäiville tulee ilmoittautua erikseen.
Ilmoittautuminen: sivuston http://sakasti.evl.fi – toiminta - maailmanlaajakirkko kautta 19.4.2013 mennessä.
Neuvottelupäivillä työskentelyssä ovat mukana: Ystävyysseurakuntatyö, Lähetystyö, Kirkon ulkosuomalaistyö, Maahanmuuttajatyö, Kansainvälinen diakonia.
Tilaisuuden järjestäjä on Kirkon ulkoasiain osasto (KUO).
Lisätietoja:
KUO/ TAY Ari Ojell, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
KUO/ KLK Kirsti Sirviö, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
KUO/ KUST Susanna Merikanto-Timonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Opiskelemaan Suomeen: Yhteishaut 2013
Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus: 25.2. - 15.3.2013.
Amk(ammattikorkeakoulu)-nuorten vieraskielinen (englanninkielinen) koulutus: www.admissions.fi
- kevään yhteishaku 7.1. – 12.2.2013
- syksyn yhteishaku 2. - 13.9.2013
Amk-nuorten suomen- ja ruotsinkielinen koulutus ja yliopistojen yhteishaku: www.amkhaku.fi www.yliopistohaku.fi
- kevään yhteishaku 4.3. – 3.4.2013 (HUOM! Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun koulutuksiin hakuaika päättyy jo aikaisemmin: 4.3. - 15.3.2013)
- syksyn haku 16.9.–1.10.2013
Maisteriohjelmiin ja kansainvälille hakijoille, jotka ovat suorittaneet korkeakoulukelpoisuuden ulkomailla, on omat erillisvalinnat. Suurin osa yliopistojen erillisvalinnoista on näkyvillä yliopistohaku.fi-palvelun Koulutushaussa, ja osaan voi myös hakea palvelun kautta. Erillisvalintojen hakuajat ja hakutapa vaihtelevat koulutuksittain ja yliopistoittain. Tarkempia tietoja erillisvalinnoista voit kysyä yliopistoista.
University Admissions Finland (UAF) http://www.universityadmissions.fi offers a portal for applicants to ten universities in Finland. It provides you with information on how to apply to university and assists you in the application process. You can apply to the following universities via University Admissions Finland:
Each university has its own individual application periods. The universities will update the application timelines on their websites. Please note that one university can have several different application periods.
Hanken School of Economics: January 21, 2013 – March 1, 2013
Lappeenranta University of Technology: depending on the programme, November 19, 2012 – February 14, 2013, January 2, 2013 – February 15, 2013
University of Eastern Finland: depending on the programme, January 2, 2013 – February 15, 2013
University of Helsinki: November 19, 2012 – January 31, 2013
University of Jyväskylä: depending on the programme, November 19, 2012 – January 15, 2013, November 19, 2012 – February 15, 2013
University of Lapland: December 3, 2012 – January 31, 2013
University of Oulu: December 3, 2012 – January 31, 2013
University of Tampere: depending on the programme, December 3, 2012 – January 31, 2013,
December 3, 2012 – February 15, 2013
University of Turku: depending on the programme, December 3, 2012 – January 31, 2013,
December 3, 2012 – February 15, 2013, December 3, 2012 – February 28, 2013, January 2, 2013 – March 15, 2013
Åbo Akademi University: January 2, 2013 - February 15, 2013
Opiskele maisteriksi Lapissa
Lapin yliopisto Rovaniemellä on 5 000 opiskelijan tiede- ja taideyhteisö, jossa opiskellaan ja tutkitaan kasvatustieteitä, matkailua ja liiketoimintaa, oikeustieteitä, taiteita, yhteiskuntatieteitä sekä arktisia ja pohjoisia asioita.
Hakuaika syksyllä 2013 alkaviin englanninkielisiin maisteriopintoihin on avoinna 3.12.2012 – 31.1.2013. Tutustu tarjontaan: www.ulapland.fi/admissions .
Hakuaika suomenkielisiin opintoihin on 4.3. – 3.4.2013. Tutustu tarjontaan: www.ulapland.fi
Helsinkiläisiä on jo yli 600 000
Helsingin kaupungin tietokeskuksen arvion mukaan Helsingissä asui vuodenvaihteessa vakituisesti noin 603 700 asukasta. Viime vuonna kaupungin väkiluku kasvoi noin 8 300 asukkaalla.
Helsinkiläiseksi arvioitiin syntyvän viime vuonna 6 700 lasta, ja Helsingissä kuoli noin 5 000 ihmistä.
Helsingin väkilukua kasvattavat eniten muualta kaupunkiin muuttajat. Muuttoliikkeen arvioitiin kasvattaneen väkilukua 6 600 hengellä. Muuttoliike Helsinkiin on viimeksi ollut yhtä vilkasta vuonna 1995. Muualta Suomesta Helsinkiin muuttaneiden määräksi arvioitiin 32 600. Helsingistä muualle muuttaneiden määrä on noin 29 600. Muuttovoittoa tuli aiempaa vuosia enemmän eli 3 000 henkeä. Määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2011, jolloin muuttoliike toi kaupunkiin 1 600 hengen voiton.
Ulkomailta Helsinkiin muuttaneiden määrä oli edellisvuoden tasolla, eli pääkaupunkiin muutti ulkomailta noin 3 600 henkeä.
Maahanmuutot ovat kasvattaneet Helsingin väkimäärää viimeisten kuuden vuoden ajan keskimäärin 3 400 hengellä vuodessa.
Jäsenetu seuran jäsenille Tammelta
Suomi-Seuran jäsenet saavat 20 %:n alennuksen kustannusosakeyhtiö Tammen tuotteiden svh-hinnoista. Tutustu tuotteisiin ja svh-hintoihin: Suomi-Seura - Finland-Samfundet - Finland Society - Tammi tai seuran nettisivun kautta: http://www.suomi-seura.fi/ - Tuotteet.
Suomi-Seuran jäsenille alennusta Finnlinesin matkoista
Finnlines myöntää Helsinki–Travemünde, Helsinki–Rostock ja Helsinki–Gdynia -reiteillä Suomi-Seuran jäsenille 10 % alennuksen henkilö- ja hyttihinnoista vuonna 2013.
Varaukset tehdään Finnlinesin nettivarausjärjestelmän kautta. Kenttään Tarjouskoodi kirjoitetaan FIN. Suomi-Seuran jäsenkortti esitetään lähtöselvityksessä.
Etuja ei voi yhdistää muihin alennuksiin. Poikkeuksena on 20 prosentin Kierrä koko Itämeri
-alennus, jonka saa kaikista samalla varauksella olevista ensimmäisen reitin jälkeisistä reittimatkoista.
Jäsenetuhintaisia paikkoja on rajoitetusti. Yhdellä varauksella voi olla enintään kaksi jäsenetuhintaista hyttiä. Alennushintaiset matkat varataan ja maksetaan aina etukäteen, ja etuja ei myönnetä vasta satamassa tehdyistä varauksista.
Lisätietoja ja varaukset
- puhelinpalvelu 010 343 4500 (8,28 snt/puh. + 5,95 snt/min lankapuhelimesta tai 17,04 snt/min matkapuhelimesta, sis. alv 23 %)
- sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
- verkkosivut www.finnlines.com
- nettivarausjärjestelmä www.finnlines.com/laivamatkat > Varaa matka (vihreä painike oikeassa yläkulmassa)
Suomi-Seura ry:n jäsenenä tuet työtä ulkosuomalaisten puolesta
Taloustilanteen kiristyminen aiheuttaa monenlaisia säästötoimia myös Suomessa, ja säästöt ulottuvat myös kolmanteen sektoriin, eli järjestöihin, joilla on yleensä niukat resurssit muutenkin. Tämä koskee myös Suomi-Seura ry:tä, joka on ainut ulkosuomalaisia edustava ja heidän asioitaan hoitava taho Suomessa.
Ulkosuomalaisten etu-, asiantuntija- ja palvelujärjestö Suomi-Seura ry on vuodesta 1927 lähtien toiminut ulkosuomalaisten siteenä Suomeen ja Suomen siteenä ulkosuomalaisiin.
Seuran neuvontapalvelu neuvoo mm. Suomesta muutossa ja paluussa Suomeen, sosiaaliturva-, verotus- ja eläkeasioissa sekä järjestää koulutustilaisuuksia ja laatii maastamuuttoon ja paluumuuttoon liittyviä oppaita. Seura jakaa apurahoja ulkosuomalaisten yhdistyksille ja tiedotusvälineille. Seura järjestää vuosittaisen suomen kielen kurssin ulkosuomalaisille ja heidän jälkeläisilleen. Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin vuonna 1997 Suomi-Seuran aloitteesta, ja seura toimii USP:n sihteeristönä.
Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ajavat ulkosuomalaisten asioita Suomessa konkreettisesti tapaamalla jatkuvasti muun muassa ministereitä, kansanedustajia ja virkamiehiä. Ulkosuomalaisparlamentin tähänastisista saavutuksista merkittävimpiä ovat muiden muassa kaksoiskansalaisuus, ulkomaille maksettavien eläkkeiden verotuksen korjaus, suomenkielisen harjoittelijaohjelman saaminen ulkosuomalaisten hoivakoteihin ja Suomi-koulujen tuen korottaminen. Muistutamme, että ulkosuomalaisparlamentilla ei ole omaa rahoitusta, eli seura rahoittaa myös sen toiminnan.
Lisäksi seura julkaisee jäsenlehteä ja seuran kautta voi tilata suomalaisia tuotteita. Seuran jäsenet saavat kattavaa neuvontaa, alennuksia seuran koulutuksista, monista tuotteista (mm. monien kustantajien kirjoista) ja palveluista sekä jäsenlehden.
Jos Suomi-Seuraa ei olisi, ei olisi siis mm. näitäkään asioita:
- ulkosuomalaisparlamenttia
- ulkosuomalaisten jatkuvaa ja aktiivista edunvalvontaa Suomessa
- suoraa yhteyttä Suomen valtiovaltaan ja viranomaisiin
- asiantuntevaa henkilökohtaista neuvontaa Suomesta muuttajille ja Suomeen palaajille
- apurahoja ulkosuomalaisjärjestöille ja -medialle ja tukea Suomi-kouluille
- kielikurssia ulkosuomalaisille
- kirjalahjoituksia ulkosuomalaisjärjestöille
- ulkosuomalaisille suunnattua tiedotusta heitä koskevista asioista
- Suomen Silta -lehteä
Suomi-Seura ry tarvitsee toimintansa jatkumisen tueksi jäsenistöä – niin entisten jäsenten pysymistä jäseninä kuin runsaasti uusia jäseniä. Tukekaa ulkosuomalaisten ainoan edunvalvojan työtä liittymällä jäseneksi niin järjestönä kuin yksityishenkilöinä, kertokaa Suomi-Seurasta tilaisuuksissanne ja kehottakaa sukulaisianne ja ystäviänne liittymään jäseneksi. Kukaan muu ei aja ulkosuomalaisten asioita Suomessa. Maailmalla toimivien Suomi-seurojen jäsenet eivät ole Suomi-Seura ry:n jäseniä henkilökohtaisesti, vaikka seura olisikin Suomi-Seura ry:n jäsenjärjestö. Suomi-Seura ry:n jäsenedut saadakseen on siis oltava henkilökohtaisesti jäsenemme. Henkilöjäsenen jäsenmaksu on 28 euroa ja samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen jäsenmaksu 14 euroa.
Ota yhteyttä: www.suomi-seura.fi, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh./tel. +358-9-6841210, fax +358-9-68412140
Suomi-Seuran Matkatoimisto palvelee myös ulkosuomalaisia
Suomi-Seuran Matkatoimistosta voi ostaa matkoja kaikkialta maailmasta kaikkialle maailmaan. Siis voit ostaa myös omasta asuinmaastasi lähtevän matkan joko Suomeen tai muuhun maahan Suomi-Seuran matkatoimistosta. Lippusi ja muut varauksesi lähetetään sähköpostiisi tai kirjeitse Sinulle.
Suomi-Seuran matkatoimiston palvelu on erinomaista, ja laajaa asiantuntemusta on jo vuodesta 1959.
Tutustu tarjontaan osoitteessa http://www.suomiseuranmatkat.fi/fi/etusivu
Lahjoituskirjojen anomuslomake lähetetään pyynnöstä
Suomi-Seura ry lahjoittaa kullekin jäsenenään olevalle ulkosuomalaisjärjestölle 20 suomalaista kirjaa vuodessa. Ehtona on jäsenmaksun maksamisen lisäksi se, että järjestöllä on kirjasto, josta järjestön jäsenet voivat lainata kirjoja.
Lahjoituskirjavalikoimissamme on monenlaista luettavaa niin aikuisille kuin lapsille.
Joulukuussa emme lähettäneet lahjoituskirjojen anomuslomaketta järjestökirjeen mukana, kuten aiemmin. Lähetämme lomakkeen pyynnöstänne teille joko postitse, sähköpostilla tai faksaamalla. Muistakaa merkitä lomakkeeseen kirjoja koskevat toiveenne.
Entiseen tapaan toivomme, että joku edustajanne hakisi kirjat toimistostamme Suomessa käydessään, koska kirjojen lähettäminen maailmalle on erittäin kallista, ja siten säästyneet rahat voimme käyttää uusien kirjojen hankintaan. Mikäli nouto ei ole mahdollista, postitamme kirjat.
Sutinat on nyt myös Internetissä
Sutinat-tiedotteemme on nykyisin luettavissa Suomi-Seura ry:n Internet-sivulla www.suomi-seura.fi kohdassa "Ajankohtaista" muutama päivä julkaisemisen jälkeen. Jos esimerkiksi kadotat sähköpostissa saamasi Sutinat, voit siis käydä lukemassa sen ja aiemmatkin Sutinat kotisivultamme.
Suomi-Seuran jäsenille alennuksia Suomen Retkeilymajajärjestöltä
Suomi-Seura ry:n jäsenet saavat Suomessa Suomen Retkeilymajajärjestön SRM-hostelleista 10 % alennuksen majoituksesta. SRM-hostelleja on kautta Suomen 53 kappaletta.
Ulkomailla kansainvälisellä hostellikortilla saa 10 % alennuksen majoituttuessa Hostelling International -verkoston hostelleihin. Kansainvälisen hostellikortin hinnasta Suomi-Seuran jäsenet saavat viiden euron alennuksen. Lisätietoja jäseneduista SRM:n verkkosivuilta www.hostellit.fi/info/jasenjarjestot/jasenedut.
Tutustu myös SRM:n Hostelliviestiin: http://hostelliviesti.fi/tag/srm/
SRM on mukana myös sosiaalisessa mediassa:
facebook.com/hostellit.fi
foursquare.com/hifinland
twitter.com/HIFinland
Löydä halvat lennot Suomeen
Vertaa halvat lennot helposti ja nopeasti. Kaikki kohteet ja satoja lentoyhtiöitä.
Löydä edulliset lennot Suomeen täältä:
http://www.vertaa.fi/lentoliput/?utm_source=fifi&utm_medium=textlink&utm_content=textlink&utm_campaign=suomiseura
Anna Suomi-Seuran jäsenyys lahjaksi
Muistathan, että Suomi-Seura ry:n jäsenyys on hyvä lahja: jäsenlehden Suomen Sillan lisäksi jäsenet saavat alennuksia koulutuksistamme, oppaistamme, Tuotevälityksen tuotteista ja lukuisista liikkeistä Suomessa. Jäsenmaksulla tuet työtämme ulkosuomalaisten etujen edistäjänä.
Mikään muu taho ei tee tätä työtä eli toimi ulkosuomalaisten edustajana Suomessa.
Suomi-Seura ja USP ovat Facebookissa
Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat myös Facebookissa. Tervetuloa faneiksemme ja saamaan tiedotteitamme myös sitä kautta!
Hyvässä seurassa jo 85 vuotta: Suomi-Seura ry vuodesta 1927
Muistathan, että Suomi-Seuran jäsenenä tuet arvokasta työtämme ulkosuomalaisten asioiden ajajana Suomessa. Jäsenmaksullasi saat lisäksi neuvontayksikkömme palvelut, alennuksia erilaisten tuotteiden ja palvelujen hinnoista, yhteistyöjuristiemme ilmaisen puolen tunnin konsultoinnin ja alennuksen mahdollisista toimeksiannoista, yhteyden muihin ulkosuomalaisjärjestöihin sekä Suomen Silta -lehden kuudesti vuodessa.
Suomi-Seura ry on ulkosuomalaisten etu-, neuvonta- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa ulkomaille muuttaville, siellä asuville ja Suomeen palaaville neuvontaa mm. sosiaaliturva-, verotus- ja eläkeasioissa sekä paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä, koordinoi yli 20 maassa toimivaa tukihenkilöverkostoa ja toimii vuonna 1997 perustetun ulkosuomalaisparlamentin sihteeristönä. Kesäisin seura järjestää Helsingissä suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin seminaarin 18 - 45-vuotiaille ulkosuomalaisille, heidän jälkeläisilleen ja puolisoilleen sekä muille Suomesta ja suomen kielestä kiinnostuneille. Seura julkaisee kuudesti vuodessa ilmestyvää Suomen Silta -lehteä.
Lisätietoja: www.suomi-seura.fi
Seuraava järjestötiedote ilmestyy helmikuun alussa.
Suomi-Seura ry /
Ulkosuomalaisparlamentti
Mariankatu 8
00170 Helsinki
Puh: +358-(0)9-684 1210
Fax: +358-(0)9-684 12140
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.suomi-seura.fi
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.usp.fi
Mikäli haluat liittää postituslistalle uuden yhdistyksen tai erota listalta, lähetä viesti osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..