user_mobilelogo

Ranskan Suomi-Seura on perustettu lokakuussa vuonna 1976.  Ajatus seuran perustamisesta lähti kuitenkin jo liikkeelle vuonna 1975 Annikki Galloyn aloitteesta järjestää kotoista suomenkielistä toimintaa kokoamalla Ranskassa asuvia suomalaisia yhteen.

Toukokuussa 1976 Annikki Galloy kutsui Pariisin alueen suomalaiset seuran  perustamiskokoukseen Grenelle-kirkolle. Tähän tilaisuuteen saapui sata henkeä,  ja he kaikki olivat yksimielisiä siitä, että seura perustetaan.  Marketta Fourmoux'sta tuli puheenjohtaja, Annikki Galloysta toiminnanjohtaja ja Kaarina Colin du Terrail toimi varapuheenjohtajana. Lopullinen silaus perustamiselle sääntöineen tehtiin lokakuussa 1976. Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin vuoden 1977 alussa. Yksi Ranskan Suomi-Seuran perustajajäsenistä Pastori Johan Candelin ryhtyi toimittamaan seuran jäsentiedotetta, jota alussa jaettiin jäsenille eri tilaisuuksissa ja josta myöhemmin muodostui seuran oma lehti Ranskansuomalainen. 

Ensimmäisinä vuosina  seura järjesti muun muassa  charterlentoja Suomeen, jotka olivat hyvin suosittuja. Alusta alkaen perinteiset suomalaiset juhlat ja  myyjäiset  ovat olleet merkittävä osa Ranskan Suomi-Seuran toimintaa. Seuralla on myös perustamisesta lähtien ollut paljon kerhotoimintaa, kuten teatterikerho, tanhukerho ja kirjallisuuskerho, joista kirjallisuuskerho toimii edelleen. France-Finlande yhdistyksen kanssa pidettiin yhteisiä itsenäisyyspäiväjuhlia. Perinteiset vappujuhlat ja kirpputorit pidettin yhdessä Keskiviikkokoulun kanssa.
 
Yhdeksänkymmentäluvulla seura muuttui ja uudistui useampaan kertaan. Muun muassa lehteä ryhdyttiin kehittämään. Todettiin, että se on ainut yhdysside kauempana asuviin suomalaisiin, jotka asuvat Pariisin ulkopuolella.
Kerhotoiminta oli aktiivista. Vuonna 1992 perustettiin englanninkerho. Sen ensimmäisenä vetäjänä toimi Hannele Guérin. Marja-Leena Motelica – Heino on ohjannut kerhoa aina vuodesta 1997 alkaen. Saksankerho aloitti kokoontumisensa 1990-luvun puolivälissä ohjaajanaan ensin Satu Hoeller ja tämän jälkeen koordinaattorina Tuula Borras.

 

Nyt 2000-luvulla seuran toiminta jatkuu vilkkaana.
 

Seura järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, muun muassa museokäyntejä, korttelikierroksia ja retkiä.
Suosittuja lounastapaamisia Pirjo Kricorianin j
ärjestäminä on useita vuosittain Madeleinen kirkon St. Étienne -salissa.

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3 kokoonnutaan perinteiselle ravintolaillalliselle. Illan kutsuvieras kertoo kiinnostavista hetkistä uransa varrelta.

France – Finlande -yhdistyksen kanssa seura
toteuttaa esimerkiksi Galette des Rois -tapahtuman sekä itsenäisyyspäivän juhlan.

Englannin- ja saksan kerhot kokoontuvat säännöllisesti. Niiden vetäjinä toimivat Marja-Leena Motelica - Heino ja Tuula Borras. Kirjallisuuskerho toimii nykyään nimellä lukupiiri. Vuonna 2016 kerhotoimintaan tuli mukaan uusi kerho, Kielikello, jonka tavoitteena on rikastuttaa ja ylläpitää äidinkieltämme. Sen vetäjinä ovat toimineet Marja Durois, Sirkku Bouvard, Raija Lelouche, Marja-Leena Motelica – Heino sekä nykyisin Hannele Guérin.

Seuran perustamisesta on kulunut 43 vuotta (vuonna 2023). Matkan varrella on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta toiminta jatkuu ja uudistuu uusien jäsenten myötä meidän kaikkien parhaaksi.

                                                                                                                                                                          Päivitys 11.1.2023/HGImage                                  

                                                                                                                                 Kuva HG