user_mobilelogo

Hyvä ulkosuomalaisjärjestö,

 

Terveiset sateisesta Helsingistä! Ensilumi ehti sataa Helsinkiin viikko sitten, mutta se suli saman tien. Pohjoisempana maa on kuitenkin jo luminen.

Ulkosuomalaisparlamentin seitsemäs istunto pidettiin Helsingissä 26. – 27.10. Istuntoon osallistui tällä kertaa hieman vähemmän ulkosuomalaisia kuin edelliseen istuntoon, ja myös aloitteiden määrä oli aiempaa pienempi. Istunto laati 36 päätöslauselmaa. Oheisohjelmissa oli runsaasti väkeä, ja istunnon tunnelma erinomainen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti juhlapuheen avausistunnossa, ja päätösistunnossa oli puhujavieraana eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma. Molemmat ottivat esiin muun muassa kirjeäänestyksen ja Suomi-koulujen tuen tarpeen.

Muistattehan joulun lähestyessä, että Suomi-Seuran jäsenyys on hyvä joululahja – sillä pidätte lahjan saajan ajan tasalla ulkosuomalaisasioissa ja turvaatte tärkeää työtämme ulkosuomalaisten etujen ajajana Suomessa – jäsenetujamme unohtamatta. Mikään muu taho ei toimi ulkosuomalaisten äänenä Suomessa.

 

Terveisin,

Suomi-Seura ry

 

 

USP:n istunnossa laadittiin 36 päätöslauselmaa

 

Ulkosuomalaisparlamentti piti seitsemännen varsinaisen istuntonsa Helsingin yliopistossa 26. –27.10. Istuntoon osallistui 129 edustajaa ja 28 tarkkailijaa 120 ulkosuomalaisyhteisöstä 22

maasta.

Istunto antoi 36 päätöslauselmaa. Päätöslauselmat löytyvät USP:n Internet-sivulta www.usp.fi – Istunto 2012. Päätöslauselmat käännetään ruotsiksi ja englanniksi, ja painetut päätöslauselmat luovutetaan Suomen pääministerille, joka lähettää ne lausuntokierrokselle valtioneuvoston eri ministeriöihin. Päätöslauselmat ohjaavat ulkosuomalaisparlamentin edunvalvontatyötä seuraavat kaksi ja puoli vuotta.

Istunnossa valittiin myös uusi puhemiehistö. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistöön vuosina 2012-2015 kuuluvat puhemies Ville Itälän lisäksi:

Australian ja Aasian varapuhemies: Risto Söder (VIC, Australia)

Varahenkilö: Mikko Pekkala (ACT, Australia)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Raimo Luokomaa (Portugal)

Varahenkilö: Timo Sainio (Espanja)

Itä-Euroopan varapuhemies: Wladimir Kokko (Venäjä)

Varahenkilö: Markku Lehtonen (Viro)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)

Varahenkilö: Tuire Walsh (ON, Kanada)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)

Varahenkilö: Reino Ruusunen (Skotlanti)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt-Ljunggren (Ruotsi)

Varahenkilö: Johannes Helander (Saksa, USA)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)

Varahenkilö: Pirkko Karjalainen (Ruotsi)

Yhdysvaltain ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Marita Cauthen (MA, USA)

Varahenkilö: Satu Mikkola (WA, USA)

Istunnon pöytäkirja lähetetään viimeistään kahden kuukauden kuluttua istunnosta kaikille istuntoon osallistuneille ja kaikille ulkosuomalaisparlamentin jäsenjärjestöille.

Pöytäkirja, päätöslauselmat, osallistujaluettelot, tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen puheet sekä paljon muuta tietoa päättyneestä istunnosta löydät ulkosuomalaisparlamentin Internet-sivulta www.usp.fi – Istunto 2012.

Lämmin kiitos kaikille istuntoon osallistuneille! Tavataan taas Helsingissä ulkosuomalaisparlamentin kahdeksannessa istunnossa toukokuussa 2015!

 

 

Ulkosuomalaiset tukena maailmalle pyrkiville yrityksille

 

Ulkosuomalaisparlamentin istunnon yhteydessä 25. lokakuuta ulkosuomalaistoimijat kokoontuivat Helsingissä miettimään, miten heidän toimintansa voitaisiin yhdistää nykyistä monipuolisemmin ja systemaattisemmin tukemaan suomalaisyritysten kansainvälistymistä. Tilaisuuden otsikko oli Ulkosuomalaiset viennin voimavarana.

Team Finland -toimintamallin (http://www.ek.fi/TeamFinland/) tulee ottaa huomioon myös ulkosuomalaisten tieto paikallisesta markkinoista ja kulttuurista, tilaisuudessa todettiin.

Maailmalla asuu 1,3 miljoonaa ulkosuomalaista, jotka voisivat tarjota pk-yritysten kipeästi tarvitsemia kontakteja ja paikallistuntemusta. Ulkosuomalaisia yhdistää suomalaisten sukujuurien lisäksi halu auttaa Suomea ja suomalaisia yrityksiä menestymään maailmalla.

Suomi-Seura ry:n tuoreen selvityksen mukaan moni ulkosuomalainen toivoo, että yritykset ottaisivat heidät entistä useammin avukseen kansainvälistymisprosessissa. Ulkosuomalaiset voivat tarjota uusia markkinoita hakeville yritykselle kohdemaan paikallistuntemusta, kielitaitoa, omaa ammatillista osaamistaan ja verkostojaan.

Seattlessa asuva Suomen kunniakonsuli Matti Suokko arvioi ulkoministeriön nettisivulla julkaistussa artikkelissa, että konkreettisin hyöty liittyy ovien avaamiseen:

- Suomessa kuka tahansa pääsee lähes kenen tahansa juttusille, mutta monissa muissa maissa kontaktit ovat paljon vaikeammin saavutettavaa pääomaa. Ulkosuomalaiset voivat johdattaa eteenpäin keittiönoven kautta, kun pääovella joutuisi kolkuttelemaan pitkän aikaa.

Suokon mukaan ulkosuomalaiset pitää kytkeä tiiviisti osaksi vienninedistäjien Team Finland

-verkostoa:

- Maailmalla asuvat suomalaiset voisivat toimia nykyistä paljon laajemmin ja systemaattisemmin sillanrakentajina, kun pk-yrityksemme hakevat jalansijaa uusilta markkinoilta ja vieraista kulttuureista.

Tilaisuudessa esitettiin, että maailmalla olevat suomalaiset tulisi löytää nykyistä helpommin. Tällä hetkellä verkostoja on monia, ja etenkin pienen yrityksen voi olla vaikea löytää apua. Maksulliset palvelut ovat kalliita ja ulkoministeriön kautta on vaikea löytää tietoa, tilaisuudessa mainittiin.

Team Finland -toimintamallin toimeenpanon myötä Suomen edustustot ulkomailla ovat kartoittaneet alueensa verkostoja. Miten tähän kuvioon asettuvat vapaaehtoisvoimin toimivat ulkosuomalaisten järjestöt tai yksityiset toimijat, tilaisuudessa pohdittiin.

- Ulkosuomalaisten tulisi olla myös itse aktiivisia Team Finlandin suuntaan. He voisivat kartoittaa alueensa toimijoita, kuten Yhdysvalloissa on Finncham jo tehnyt, kertoo Suokko.

Verkostot ulkomailla – ulkosuomalaiset viennin voimavarana -tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, FinnCham, PKT-säätiön asiantuntijahaku.fi, Suomen Yrittäjät, Suomi-Seura ry, ulkosuomalaisparlamentti, Finpro, AmCham Finland, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari, Enterprise Europe Network, YOKA ja Worldwide Executive Centre.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=261086&nodeid=15145&contentlan=1&culture=fi-FI (UM/Suomi-Seura ry)

 

 

Sydneyn konsulaatin asiakaspalvelu päättyi

 

Sydneyn konsulaatin asiakaspalvelu päättyi 31.10.2012 konsulaatin sulkemisen johdosta.

Kaikki konsulaatin asiakaspalvelutehtävät, ml. konsuli-, passi-, viisumi-, oleskelulupa-, kansalaisuus- ja notaaripalvelut hoidetaan nyt Canberran suurlähetystössä.

Asiakkaita pyydetään varaamaan aika suurlähetystössä asiointia varten.

Suomen suurlähetystö

12 Darwin Avenue

Yarralumla ACT 2600

Australia

Puhelinnumero: +61 2 6273 3800

Faksinumero: + 61 2 6273 3603

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Verkkosivu: www.finland.org.au

 

 

Suomen Manilan-suurlähetystö suljetaan vuoden lopussa

 

Suomen suurlähetystö Manilassa suljetaan 31.12.2012. Viisumiasioissa Suomea on edustanut Norjan suurlähetystö 23.7.2012 alkaen. Norjan suurlähetystöstä voi anoa viisumia lyhytaikaista, alle kolmen kuukauden, oleskelua varten. Lisätietoja viisumihakemuksen jättämiseen Norjan suurlähetystöstä www.norway.ph.

Suomen suurlähetystö Manilassa jatkaa toistaiseksi normaalisti konsuli- passi-, notariaatti- sekä oleskelulupa-asioiden hoitamista.

Lisätietoja: http://www.finland.ph/Public/default.aspx?contentid=253721&nodeid=36898&culture=fi-FI

 

 

Ulkoasiainvaliokunta esittää lisärahaa edustustojen säilyttämiseen

 

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on huolestunut hallituksen aikeista sulkea lisää Suomen edustustoja ulkomailla. Valiokunta esittää budjettilausunnossaan (UaVL 4/2012), että ulkoministeriön (UM) määrärahoja nostetaan viisi miljoonaa euroa vuosittain.

Jos hallituksen budjettiesitys toteutuu kehysten mukaisena, ulkoministeriössä joudutaan suunnittelemaan seitsemän edustuston sulkemista tällä vaalikaudella. Aiemmin on päätetty sulkea jo kahdeksan edustustoa. Valiokunta esittää, että UM:n määrärahoja nostetaan viidellä miljoonalla eurolla vuosittain, jotta ydintoimintoihin vaikuttavat edustustoverkon supistukset voidaan

välttää.

Valiokunnan mukaan Suomen edustustoverkko on keskeinen väline ulko- ja turvallisuuspolitiikan toteuttamisessa ja viennin edistäminen on tärkeää suomalaisten yritysten ja kaupan kasvuedellytysten toteuttamiseksi. Ulkoasiainvaliokunnan mielestä edustustoverkon supistaminen heikentäisi Suomen kansainvälistä toimintakykyä ja vaikutusmahdollisuuksia. Valiokunta pitää tässä yhteydessä tärkeänä perusteellisen selvityksen laatimista Suomen turvallisuusneuvoston jäsenyyshankkeesta.

Valiokunta pitää tärkeänä ulkoministeriön rakenteiden ja toimintatapojen arviointia ja esittää ulkoministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyön syventämistä, jotta Suomen kansainvälisten toimintojen keskittäminen niin sanotun Suomi-talo/Suomi tiimi -toimintamallin pohjalta toisi tuloksia.

Suomella on yhteensä 94 ulkomaan toimipistettä, joista suurin osa on suurlähetystöjä. Viime vuonna niiden kokonaismenot olivat 0,2 prosenttia valtion budjetista.

Ulkoasiainvaliokunta antoi yksimielisen lausuntonsa valtiovarainvaliokunnalle, joka valmistelee valtion budjettia koskevan mietinnön.

Pohjoismaat aikovat perustaa tulevaisuudessa lisää yhteispohjoismaisia lähetystöhankkeita, toistaiseksi suunnitelmissa ovat Yangon, Myanmar; Islamabad, Pakistan; Hanoi, Vietnam ja Dacca, Bangladesh.

 

 

Kunnallisvaalien ennakkoäänestyksessä ulkomailla äänesti yli 8 200 henkilöä

 

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys ulkomailla järjestettiin lokakuussa 77 valtiossa yhteensä 127 ennakkoäänestyspaikassa. Edellisissä vuoden 2008 kunnallisvaaleissa ennakkoäänestyspaikkoja oli 139 paikkaa 82 valtiossa.

Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi yhteensä lähes 8 000 äänestäjää. Edellisissä kunnallisvaaleissa vuonna 2008 äänestäjiä kävi runsaat 6 000.

Myös joillakin suomalaisilla aluksilla järjestettiin alusten henkilökunnalle mahdollisuus äänestää. Laivoilla äänesti lähes 300 miehistön jäsentä.

Eniten äänestäjiä kävi Espanjan Fuengirolassa, yhteensä 1 450 (edellisissä kunnallisvaaleissa 809 äänestäjää), toiseksi vilkkainta oli Espanjan Torreviejassa, jossa kävi 447 äänestäjää (236 äänestäjää vuonna 2008) ja kolmannella sijalla oli Bryssel 299 äänestäjällä (331 äänestäjää vuonna 2008).

Maittain eniten äänestäjiä oli Espanjassa (2 485), toiseksi eniten Yhdysvalloissa (433) ja kolmannneksi eniten Turkissa (326).

Kunnallisvaaleissa äänioikeuden edellytyksenä on kotipaikka Suomessa.

 

 

Suomi-Seuran intensiivinen suomen kielen kurssi 2013

 

Suomi-Seura ry järjestää intensiivisen suomen kielen kurssin 15. - 26.7.2013 Laajasalon opistossa Helsingissä. Kurssi sopii mainiosti ulkosuomalaisille ja/tai heidän puolisoilleen, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen.

Kurssilla opetetaan suomen kieltä 50 tuntia kolmessa eri tasoryhmässä (alkeis- ja keskiryhmä sekä edistyneet).

Kurssin ohjelmaan sisältyy luentoja ja vapaa-ajanohjelmaa.

Kurssin hinta: Suomi-Seura ry:n jäsenille 900 €, muille 940 € (sisältää majoituksen 2 hengen huoneessa täysihoidolla).

Lisää aiheesta: www.suomi-seura.fi (seminaarit ja kurssit)

 

Intensive Finnish Language Course 2013

 

Suomi-Seura ry/The Finland Society will organize an Intensive Finnish Language Course on

July 15 - 26, 2013 (arrival on Sunday, July 14). The course will be held at Laajasalo Folk High School, which is located in a suburb of Helsinki, about 9 kilometers from the center of Helsinki. There are good and rapid connections between the Laajasalo Folk High School and the city.

The Seminar fee is 900 euros for members (940 euros for non-members), which covers tuition, room (double occupancy) and board, the study book and some free-time programme.

The course is primarily for descendants of Finnish emigrants who are planning to move to Finland. The foreign spouses of expatriate Finns may also attend the course. Students should be over 18 years of age and preferably under 45 years old.

Knowledge of Finnish is not required. The language of instruction is English. Consequently, a sufficient knowledge of English is necessary.

Finnish (50 lessons) will be taught in small groups at three levels: beginners, intermediate and advanced. Lectures (in English) give the participants information on various aspects of Finnishness and information about moving to Finland and advice in job hunting in Finland.

Additional information on the

 

 

Eläkepäiviksi ulkomaille -infopäivä Suomi-Seurassa

 

Suomi-Seura ry järjestää Eläkepäiviksi ulkomaille -infopäivän perjantaina 25. tammikuuta 2013 seuran tiloissa Helsingissä. Infopäivänä Suomi-Seuran neuvontapalvelu on avoinna eläkepäiviksi ulkomaille muuttajille ja muuttoa suunnitteleville kello 10 – 14. Päivän ohjelmassa on tietoiskuja joko pysyvään tai sesonkiluonteiseen ulkomailla asumiseen liittyvistä asioista.

Tietoiskujen aikataulu:

klo 10:15 Sosiaaliturva ulkomailla asumisen tai väliaikaisen oleskelun aikana

klo 11:15 Verosopimusten vaikutus eläkkeiden verotukseen

klo 13:00 Ulkomaille matkustaminen / Suomi-Seuran Matkatoimisto

Tilaisuudessa on mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa ja tutustua Suomi-Seuran kokoamiin muuttajan oppaisiin ja materiaaleihin.

Tilaisuuden hinta on Suomi-Seuran jäsenille 50 euroa ja muille 70 euroa, hinta sisältää aamupalan, tietoiskut ja Eläkepäiviksi ulkomaille -oppaan.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Suomi-Seuran neuvontapalvelu: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 09-6841210.

 

 

 

Kansainvälisen työn neuvottelupäivät Kuopiossa Kirkkopäivien yhteydessä

 

Kansainvälisen työn neuvottelupäivät järjestetään 16.- 17.5.2013 Kuopiossa Kirkkopäivien yhteydessä. Neuvottelupäivien teema on Ystävät yli rajojen - nuorissa on tulevaisuus

Sinä vastuunkantaja! Työskenteletkö kansainvälisten tehtävien parissa? Pohditko, miten nuoret tulevaisuuden tekijät pääsisivät vielä paremmin osallistumaan työalasi kansainvälisten asioiden suunnitteluun, toimintaan ja päättämiseen?

Vaihtoehtoja erilaisten rajojen ylittämiseen ja ystävyyden rakentamiseen on runsaasti. Neuvottelupäivien tarkoituksena on pohtia eri näkökulmista kirkon kansainvälistä työtä tänään ja tulevaisuudessa. Neuvottelupäiville kutsutaan myös nuoria ystäviä ympäri maailmaa rakentamaan ystävyyttä musiikin keinoin. Kutsuthan mukaasi myös oman seurakuntasi nuoria vastuunkantajia!

Osallistumismaksu: 20 €

Majoitus ja ruokailu omalla kustannuksella. Huom! Kirkkopäiville tulee ilmoittautua erikseen.

Ilmoittautuminen: sivuston http://sakasti.evl.fi – toiminta - maailmanlaajakirkko kautta 19.4.2013 mennessä.

Neuvottelupäivillä työskentelyssä ovat mukana: Ystävyysseurakuntatyö, Lähetystyö, Kirkon ulkosuomalaistyö, Maahanmuuttajatyö, Kansainvälinen diakonia.

Tilaisuuden järjestäjä on Kirkon ulkoasiain osasto (KUO).

Lisätietoja:

KUO/ TAY Ari Ojell, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

KUO/ KLK Kirsti Sirviö, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

KUO/ KUST Susanna Merikanto-Timonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Opiskelemaan Suomeen: Yhteishaut 2013

 

Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus: 25.2. - 15.3.2013.

Amk(ammattikorkeakoulu)-nuorten vieraskielinen (englanninkielinen) koulutus: www.admissions.fi

- kevään yhteishaku 7.1. – 12.2.2013

- syksyn yhteishaku 2. - 13.9.2013

Amk-nuorten suomen- ja ruotsinkielinen koulutus ja yliopistojen yhteishaku: www.amkhaku.fi www.yliopistohaku.fi

- kevään yhteishaku 4.3. – 3.4.2013 (HUOM! Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun koulutuksiin hakuaika päättyy jo aikaisemmin: 4.3. - 15.3.2013)

- syksyn haku 16.9.–1.10.2013

Maisteriohjelmiin ja kansainvälille hakijoille, jotka ovat suorittaneet korkeakoulukelpoisuuden ulkomailla, on omat erillisvalinnat. Suurin osa yliopistojen erillisvalinnoista on näkyvillä yliopistohaku.fi-palvelun Koulutushaussa, ja osaan voi myös hakea palvelun kautta. Erillisvalintojen hakuajat ja hakutapa vaihtelevat koulutuksittain ja yliopistoittain. Tarkempia tietoja erillisvalinnoista voit kysyä yliopistoista.

University Admissions Finland (UAF) http://www.universityadmissions.fi offers a portal for applicants to ten universities in Finland. It provides you with information on how to apply to university and assists you in the application process. You can apply to the following universities via University Admissions Finland:

The application periods for academic year 2013 – 2014 start earliest in November 2012.

Each university has its own individual application periods.

The universities will update the application timelines on their websites during the autumn.

Please note that one university can have several different application periods.

Hanken School of Economics: January 21, 2013 – March 1, 2013

Lappeenranta University of Technology: depending on the programme, November 19, 2012 – February 14, 2013, January 2, 2013 – February 15, 2013

University of Eastern Finland: depending on the programme, November 19, 2012 – January 2, 2013, January 2, 2013 – February 15, 2013

University of Helsinki: November 19, 2012 – January 31, 2013

University of Jyväskylä: depending on the programme, November 19, 2012 – December 19, 2012,

November 19, 2012 – January 15, 2013, November 19, 2012 – February 15, 2013

University of Lapland: December 3, 2012 – January 31, 2013

University of Oulu: December 3, 2012 – January 31, 2013

University of Tampere: depending on the programme, December 3, 2012 – January 31, 2013,

December 3, 2012 – February 15, 2013

University of Turku: depending on the programme, December 3, 2012 – January 31, 2013,

December 3, 2012 – February 15, 2013, December 3, 2012 – February 28, 2013, January 2, 2013 – March 15, 2013

Åbo Akademi University: January 2, 2013 - February 15, 2013

 

 

Opiskele maisteriksi Lapissa

 

Lapin yliopisto Rovaniemellä on 5 000 opiskelijan tiede- ja taideyhteisö, jossa opiskellaan ja tutkitaan kasvatustieteitä, matkailua ja liiketoimintaa, oikeustieteitä, taiteita, yhteiskuntatieteitä sekä arktisia ja pohjoisia asioita.

Hakuaika syksyllä 2013 alkaviin englanninkielisiin maisteriopintoihin on avoinna 3.12.2012 – 31.1.2013. Tutustu tarjontaan: www.ulapland.fi/admissions .

Hakuaika suomenkielisiin opintoihin on 4.3. – 3.4.2013. Tutustu tarjontaan: www.ulapland.fi.

 

 

Ulkomaalaisasioiden sähköinen asiointi on laajentunut

 

Ulkomaalaislupien sähköinen asiointi ( https://e-asiointi.migri.fi ) on laajentunut koskemaan kaikkia työperäisiä oleskelulupahakemuksia, kansalaisuushakemusta ja EU-kansalaisten rekisteröintiä.

Vuoden 2012 alussa palvelu avattiin ensimmäistä opiskelijan oleskelulupaa hakeville. Syyskuun loppuun mennessä noin kolmannes opiskelijan oleskelulupaa hakeneista oli jättänyt hakemuksensa verkossa. Sähköinen asiointi on nopeuttanut hakemusten käsittelyä, ja nopeimmillaan opiskelijat ovat saaneet sähköisiin hakemuksiinsa päätöksen muutamassa päivässä.

Sähköisen asioinnin kautta voi hakea nyt:

opiskelijan oleskelulupaa

oleskelulupaa työnteon perusteella

erityisasiantuntijan oleskelulupaa

harjoittelijan oleskelulupaa

oleskelulupaa urheilun ja valmentamisen perusteella

tutkijan oleskelulupaa

au pairin oleskelulupaa

oleskelulupaa elinkeinonharjoittamisen perusteella

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä

EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia

Suomen kansalaisuutta.

Oleskelulupaa perhesiteen ja paluumuuton perusteella voi hakea toistaiseksi vain paperilomakkeilla, jotka ovat saatavissa Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi. Mahdollisuuksia laajentaa palvelua myös osaan perhesidelomakkeista harkitaan palvelusta saatujen kokemusten perusteella.

Turvapaikkaa voi tulevaisuudessakin hakea vain henkilökohtaisesti Suomen rajojen sisällä poliisilta tai rajatarkastusviranomaisilta saatavalla paperilomakkeella.

Myös sähköisen asioinnin kautta hakemuksensa jättävä asiakas joutuu käymään henkilökohtaisesti Suomen edustustossa tai poliisin toimipisteessä todistamassa henkilöllisyytensä sekä antamassa sormenjälkensä biometristä oleskelulupakorttia varten. Lisäksi hakemuksen liitteet on esitettävä alkuperäisinä asiakirjoina.

Hakemus voidaan ottaa käsittelyyn vasta sen jälkeen, kun asiakas on käynyt edustustossa tai poliisin toimipisteessä.

Asiointikäynnistä huolimatta sähköinen asiointi on nopein väylä päätöksen saamiseksi. Aikaa säästyy etenkin hakemuksen alkuvaiheen kulkureitistä: sähköinen hakemus saapuu saman tien päätöksen tekevälle viranomaiselle, kun taas paperinen hakemus voi viipyä matkalla jopa kuukausia.

 

 

Verkkosivusto thisisFINLAND.fi nyt myös venäjän kielellä

 

Suomi-tietoa kansainväliselle verkkoyleisölle tarjoava thisisFINLAND.fi-verkkosivusto avataan 24. syyskuuta venäjänkielisenä osoitteessa www.finland.fi/ru. Uusi venäjänkielinen palvelu on suunnattu laajasti venäjänkieliselle, verkossa liikkuvalle yleisölle, ja se korvaa aiemmin käytössä olleen Info-Finlandia-sivuston.

Verkkosivusto thisisFINLAND.fi tarjoaa ajankohtaista ja monipuolista tietoa Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta.

Verkkokokonaisuutta thisisFINLAND.fi toimittaa ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosasto, ja sen julkaisija on Suomen maakuvaviestinnän koordinaatiosta vastaava Finland Promotion Board. Sivusto toimii englanniksi (pääkieli), saksaksi, espanjaksi, ranskaksi, portugaliksi, kiinaksi ja venäjäksi.

 

 

Sosiaali- ja terveysalan työvoimapulan hoitaminen edellyttää rekrytointia ulkomailta

 

Sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan ainakin 20 000 uutta työntekijää vuoteen 2025 mennessä. Tämä edellyttää, että palvelutarpeet myöhentyvät, työn tuottavuus kasvaa ja alan koulutukseen pääsevät valmistuvat ja siirtyvät työelämään.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan vaje voi kuitenkin olla jopa 59 000, koska kaikkien ehtojen yhtäaikainen toteutuminen ei ole todennäköistä.

Tiedot selviävät TEM:n sosiaali- ja terveysalan työvoimatarvetta koskevasta analyysistä. Työvoimapula koskee tulevaisuudessa erityisesti lasten päivähoitoa, sosiaalityötä, erikois- ja osastonlääkärien tehtäviä sekä perus- ja lähihoitajien työtä terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa.

Lähes puolet alan työntekijöistä siirtyy eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä. Samanaikaisesti nuorisoikäluokkien koko pienenee, mutta palvelujen tarvitsijoita on yhä enemmän. Alan tuottavuuden kehitys on ollut negatiivinen, eikä koulutuksesta valmistuvien osuus ole ollut tavoitteiden mukainen. Analyysin mukaan on selvää, ettei alan palveluita kyetä turvaamaan, jos niitä ei uudisteta merkittävästi ja työntekijöitä rekrytoida alalle Suomen ulkopuolelta.

Suomessa jo asuvien maahanmuuttajien kouluttamisessa ja työllistymisessä sekä alalle Suomen ulkopuolelta tulevan henkilöstön rekrytoinnissa kynnyskysymyksiä ovat kielitaito sekä työyhteisön valmentaminen monikulttuurisuuteen. Ennen kaikkea tarvitaan eri osapuolten kesken yhteistyössä tehtäviä linjauksia siitä, miten kansainvälinen rekrytointi järjestetään.

Useat hoitohenkilöstöä koskevat selvitykset osoittavat, että esimerkiksi merkittävä osa sairaanhoitajista pohtii alan vaihtoa, vaikka kokee työskentelevänsä toiveammatissaan.

Analyysi on tehty osana työ- ja elinkeinoministeriön hyvinvointiohjelma HYVÄä. Selvityksessä on yhdistelty tietoa eri lähteistä ja tilastoista. Selvitys on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut. Lisätietoja HYVÄ-ohjelmasta osoitteessa www.tem.fi/hyva.

 

 

Joululahjat Suomi-Seuran Tuotevälityksestä

 

Muista Suomi-Seura ja Suomi-Seuran Tuotevälitys miettiessäsi joululahjoja – tai mitä lahjoja tahansa. Valikoimissa mm. kirjoja, DVD:itä, äänilevyjä, keräilyrahoja, Suomi-paitoja ym.

Lisätietoa Suomi-Seuran tuotemyynnistä: www.suomi-seura.fi - Tuotteet.

 

 

Aika tilata vuoden 2013 Suomi-kalenterit ja almanakat

 

Tilaa vuoden 2013 Suomi-kalenterit ja almanakat kätevästi Suomi-Seuran Tuotevälityksen kautta:

http://www.suomi-seura.fi/site_v3/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=12&Itemid=32

Muista Tuotevälityksemme myös miettiessäsi joululahjoja,: http://www.suomi-seura.fi/site_v3/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=42&Itemid=32 !

 

 

Suomi-Seura ry:n jäsenenä tuet työtä ulkosuomalaisten puolesta

 

Taloustilanteen kiristyminen aiheuttaa monenlaisia säästötoimia myös Suomessa, ja säästöt ulottuvat myös kolmanteen sektoriin, eli järjestöihin, joilla on yleensä niukat resurssit muutenkin. Tämä koskee myös Suomi-Seura ry:tä, joka on ainut ulkosuomalaisia edustava ja heidän asioitaan hoitava taho Suomessa.

Ulkosuomalaisten etu-, asiantuntija- ja palvelujärjestö Suomi-Seura ry on vuodesta 1927 lähtien toiminut ulkosuomalaisten siteenä Suomeen ja Suomen siteenä ulkosuomalaisiin.

Seuran neuvontapalvelu neuvoo mm. Suomesta muutossa ja paluussa Suomeen, sosiaaliturva-, verotus- ja eläkeasioissa sekä järjestää koulutustilaisuuksia ja laatii maastamuuttoon ja paluumuuttoon liittyviä oppaita. Seura jakaa apurahoja ulkosuomalaisten yhdistyksille ja tiedotusvälineille. Seura järjestää vuosittaisen suomen kielen kurssin ulkosuomalaisille ja heidän jälkeläisilleen. Ulkosuomalaisparlamentti perustettiin vuonna 1997 Suomi-Seuran aloitteesta, ja seura toimii USP:n sihteeristönä.

Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ajavat ulkosuomalaisten asioita Suomessa konkreettisesti tapaamalla jatkuvasti muun muassa ministereitä, kansanedustajia ja virkamiehiä. Ulkosuomalaisparlamentin tähänastisista saavutuksista merkittävimpiä ovat muiden muassa kaksoiskansalaisuus, ulkomaille maksettavien eläkkeiden verotuksen korjaus, suomenkielisen harjoittelijaohjelman saaminen ulkosuomalaisten hoivakoteihin ja Suomi-koulujen tuen korottaminen. Muistutamme, että ulkosuomalaisparlamentilla ei ole omaa rahoitusta, eli seura rahoittaa myös sen toiminnan.

Lisäksi seura julkaisee jäsenlehteä ja seuran kautta voi tilata suomalaisia tuotteita. Seuran jäsenet saavat kattavaa neuvontaa, alennuksia seuran koulutuksista, monista tuotteista (mm. monien kustantajien kirjoista) ja palveluista sekä jäsenlehden.

Jos Suomi-Seuraa ei olisi, ei olisi siis mm. näitäkään asioita:

- ulkosuomalaisparlamenttia

- ulkosuomalaisten jatkuvaa ja aktiivista edunvalvontaa Suomessa

- suoraa yhteyttä Suomen valtiovaltaan ja viranomaisiin

- asiantuntevaa henkilökohtaista neuvontaa Suomesta muuttajille ja Suomeen palaajille

- apurahoja ulkosuomalaisjärjestöille ja -medialle ja tukea Suomi-kouluille

- kielikurssia ulkosuomalaisille

- kirjalahjoituksia ulkosuomalaisjärjestöille

- ulkosuomalaisille suunnattua tiedotusta heitä koskevista asioista

- Suomen Silta -lehteä

Suomi-Seura ry tarvitsee toimintansa jatkumisen tueksi jäsenistöä – niin entisten jäsenten pysymistä jäseninä kuin runsaasti uusia jäseniä. Tukekaa ulkosuomalaisten ainoan edunvalvojan työtä liittymällä jäseneksi niin järjestönä kuin yksityishenkilöinä, kertokaa Suomi-Seurasta tilaisuuksissanne ja kehottakaa sukulaisianne ja ystäviänne liittymään jäseneksi. Kukaan muu ei aja ulkosuomalaisten asioita Suomessa. Maailmalla toimivien Suomi-seurojen jäsenet eivät ole Suomi-Seura ry:n jäseniä henkilökohtaisesti, vaikka seura olisikin Suomi-Seura ry:n jäsenjärjestö. Suomi-Seura ry:n jäsenedut saadakseen on siis oltava henkilökohtaisesti jäsenemme. Henkilöjäsenen jäsenmaksu on 28 euroa ja samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen jäsenmaksu 14 euroa.

Ota yhteyttä: www.suomi-seura.fi, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh./tel. +358-9-6841210, fax +358-9-68412140

 

 

Suomi-Seuran Matkatoimisto palvelee myös ulkosuomalaisia

 

Suomi-Seuran Matkatoimistosta voi ostaa matkoja kaikkialta maailmasta kaikkialle maailmaan. Siis voit ostaa myös omasta asuinmaastasi lähtevän matkan joko Suomeen tai muuhun maahan Suomi-Seuran matkatoimistosta. Lippusi ja muut varauksesi lähetetään sähköpostiisi tai kirjeitse Sinulle.

Suomi-Seuran matkatoimiston palvelu on erinomaista, ja laajaa asiantuntemusta on jo vuodesta 1959.

Tutustu tarjontaan osoitteessa http://www.suomiseuranmatkat.fi/fi/etusivu

 

 

Lahjoituskirjojen anomuslomake lähetetään pyynnöstä

 

Suomi-Seura ry lahjoittaa kullekin jäsenenään olevalle ulkosuomalaisjärjestölle 20 suomalaista kirjaa vuodessa. Ehtona on jäsenmaksun maksamisen lisäksi se, että järjestöllä on kirjasto, josta järjestön jäsenet voivat lainata kirjoja.

Lahjoituskirjavalikoimissamme on monenlaista luettavaa niin aikuisille kuin lapsille.

Joulukuussa emme lähettäneet lahjoituskirjojen anomuslomaketta järjestökirjeen mukana, kuten aiemmin. Lähetämme lomakkeen pyynnöstänne teille joko postitse, sähköpostilla tai faksaamalla. Muistakaa merkitä lomakkeeseen kirjoja koskevat toiveenne.

Entiseen tapaan toivomme, että joku edustajanne hakisi kirjat toimistostamme Suomessa käydessään, koska kirjojen lähettäminen maailmalle on erittäin kallista, ja siten säästyneet rahat voimme käyttää uusien kirjojen hankintaan. Mikäli nouto ei ole mahdollista, postitamme kirjat.

 

 

Sutinat on nyt myös Internetissä

 

Sutinat-tiedotteemme on nykyisin luettavissa Suomi-Seura ry:n Internet-sivulla www.suomi-seura.fi kohdassa ”Ajankohtaista” muutama päivä julkaisemisen jälkeen. Jos esimerkiksi kadotat sähköpostissa saamasi Sutinat, voit siis käydä lukemassa sen ja aiemmatkin Sutinat kotisivultamme.

 

 

Suomi-Seuran jäsenille alennuksia Suomen Retkeilymajajärjestöltä

 

Suomi-Seura ry:n jäsenet saavat Suomessa Suomen Retkeilymajajärjestön SRM-hostelleista 10 % alennuksen majoituksesta. SRM-hostelleja on kautta Suomen 53 kappaletta.

Ulkomailla kansainvälisellä hostellikortilla saa 10 % alennuksen majoituttuessa Hostelling International -verkoston hostelleihin. Kansainvälisen hostellikortin hinnasta Suomi-Seuran jäsenet saavat viiden euron alennuksen. Lisätietoja jäseneduista SRM:n verkkosivuilta www.hostellit.fi/info/jasenjarjestot/jasenedut.

Tutustu myös SRM:n Hostelliviestiin: http://hostelliviesti.fi/tag/srm/

SRM on mukana myös sosiaalisessa mediassa:

facebook.com/hostellit.fi

foursquare.com/hifinland

twitter.com/HIFinland

 

 

Löydä halvat lennot Suomeen

 

Vertaa halvat lennot helposti ja nopeasti. Kaikki kohteet ja satoja lentoyhtiöitä.

Löydä edulliset lennot Suomeen täältä:

http://www.vertaa.fi/lentoliput/?utm_source=fifi&utm_medium=textlink&utm_content=textlink&utm_campaign=suomiseura

 

 

Anna Suomi-Seuran jäsenyys lahjaksi

 

Muistathan, että Suomi-Seura ry:n jäsenyys on hyvä lahja: jäsenlehden Suomen Sillan lisäksi jäsenet saavat alennuksia koulutuksistamme, oppaistamme, Tuotevälityksen tuotteista ja lukuisista liikkeistä Suomessa. Jäsenmaksulla tuet työtämme ulkosuomalaisten etujen edistäjänä.

Mikään muu taho ei tee tätä työtä eli toimi ulkosuomalaisten edustajana Suomessa.

 

 

Ilmoittakaa tapahtumistanne Suomi-Seuran Internet-sivulla

 

Suomi-Seuran Internet-sivujen keskustelupalstalla on ”tapahtumia ulkomailla” -sivut osoitteessa

www.suomi-seura.fi > klikkaa ”keskustelut”. Siellä yhdistykset, yhteisöt ja järjestöt voivat ilmoittaa tietoja tapahtumistaan ja kyseisellä alueella järjestettävistä ulkosuomalaistilaisuuksista.

Lähettäkää tiedot tapahtumistanne Suomi-Seuran toimistoon (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), niin laitamme ne sivulle nähtäviksi.

Aktiivisuudesta on hyötyä kaikille alueen ulkosuomalaisille ja suomalaismatkailijoille sekä muille suomalaisasioista kiinnostuneille.

 

 

Suomi-Seura ja USP ovat Facebookissa

 

Suomi-Seura ry ja ulkosuomalaisparlamentti tiedottavat myös Facebookissa. Tervetuloa faneiksemme ja saamaan tiedotteitamme myös sitä kautta!

 

 

Hyvässä seurassa jo 85 vuotta: Suomi-Seura ry vuodesta 1927

 

Muistathan, että Suomi-Seuran jäsenenä tuet arvokasta työtämme ulkosuomalaisten asioiden ajajana Suomessa. Jäsenmaksullasi saat lisäksi neuvontayksikkömme palvelut, alennuksia erilaisten tuotteiden ja palvelujen hinnoista, yhteistyöjuristiemme ilmaisen puolen tunnin konsultoinnin ja alennuksen mahdollisista toimeksiannoista, yhteyden muihin ulkosuomalaisjärjestöihin sekä Suomen Silta -lehden kuudesti vuodessa.

 

 

Suomi-Seura ry on ulkosuomalaisten etu-, neuvonta- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa ulkomaille muuttaville, siellä asuville ja Suomeen palaaville neuvontaa mm. sosiaaliturva-, verotus- ja eläkeasioissa sekä paluumuuttoon liittyvissä kysymyksissä, koordinoi yli 20 maassa toimivaa tukihenkilöverkostoa ja toimii vuonna 1997 perustetun ulkosuomalaisparlamentin sihteeristönä. Kesäisin seura järjestää Helsingissä suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin seminaarin 18 - 45-vuotiaille ulkosuomalaisille, heidän jälkeläisilleen ja puolisoilleen sekä muille Suomesta ja suomen kielestä kiinnostuneille. Seura julkaisee kuudesti vuodessa ilmestyvää Suomen Silta -lehteä.

Lisätietoja: www.suomi-seura.fi

 

Seuraava järjestötiedote ilmestyy joulukuun alussa.

 

Suomi-Seura ry /

Ulkosuomalaisparlamentti

Mariankatu 8

00170 Helsinki

Puh: +358-(0)9-684 1210

Fax: +358-(0)9-684 12140

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.suomi-seura.fi

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

www.usp.fi

 

Mikäli haluat liittää postituslistalle uuden yhdistyksen tai erota listalta, lähetä viesti osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..